Zemřel nejstarší břeclavský skaut – bratr Štír

V tomto sychravém a ponurém posledním říjnovém dnu naše skautské společenství navždy opustil bratr Štír (Vega) – Ing. Jan Stöhr v nedožitých 88 letech. Sestry a bratři, uctěme jeho památku tichou vzpomínkou!

Bratr Štír na oddílovém výročním ohni 2015.

Bratr Štír na oddílovém výročním ohni 2015.

Jenda Stöhr se narodil 17. listopadu 1929 v Moravské Nové Vsi. Všeobecná poválečná nálada a chuť května roku 1945 Jana přiměla, aby vstoupil do Junáka – střediska v Moravské Nové Vsi. V listopadu téhož roku složil skautský slib.

Rozpuštění Junáka v roce 1950 se samozřejmě dotklo i střediska Moravské Nové Vsi. Jan v roce 1949 uspořádal střediskové závody, kde jako ceny rozdával střediskový majetek, aby nepadl do rukou neskatů. Svůj postoj si i obhájil při výslechu u místního příslušníka státní bezpečnosti.

V období Pražského jara roku 1968 se středisko v M. N. V.  neobnovilo. Ale to už Jan bydlel
i se svojí rodinou v Břeclavi. Stal se činovníkem v okrese Břeclav a na podzim 1968 i tomuto okresu předsedal. Po roce 1970 se vyskytoval v oddíle Bílý Bizon (posléze Plamen), pro něj např. objevil tábořiště v Senoradech.

Po Sametové revoluci co by již důchodce se aktivně zapojoval do obnovy Junáka,  byl zvolen jako předseda krajské rady, v novém tisíciletí spolupracoval i s Lesními kurzy Velká Morava, kde přednášel rétoriku.

Bratr Štír přes svůj věk rád navštěvoval oddílové akce (výroční ohně či tábor v Podhradí), svým úsměvem a vlídnými slovy si dokázal získat nás mladé. Nejen pro mne byl velkou inspirací i důkazem aktivního „old skauta“.

Za oddíl Plamen i středisko Svatopluk vyjadřujeme hlubokou soustrast rodině Stöhrů. Poslední rozloučení proběhne v úterý 7. listopadu ve 14:00 hod na hřbitově ve Staré Břeclavi.

Vzpomenout si na bratra Štíra lze i zhlédnutím filmu:

Štěpán Káňa – Káně

Tento záznam byl publikován v Kronika . Uložit odkaz do záložek.

1 komentář u „Zemřel nejstarší břeclavský skaut – bratr Štír

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *