Inspekce družinové činnosti 01/2014

Na přelomu ledna a února jsem se vypravil podívat na družinovky a poradit vám, jak byste se mohli ještě dále zlepšovat. No a jak to dopadlo se můžete dočíst v následujícím článku.

Bratříčci, k tomu ,abych po nějaké době absolvoval návštěvy vašich družinovek, mě vedla slova náčelníka Junáka Číči, že celá organizace je tak silná, jak silné jsou jednotlivé oddíly. A úplně stejně je oddíl stejně dobrý, jak dobré jsou družiny. Na úvod bych chtěl jen říct, že si moc vážím všech, kteří buď rádcují, nebo pomáhají rádcům s vedením družin. Možná budu na následujících řádcích moc kritický, ale nemějte mi to prosím za zlé a berte to jaké bratrské rady, jak vést družinu ještě lépe než doteď.

Ds Jestřábů 27.1.

         V 16:30 byli v klubovně jen tři lidičky. I Vačky přichází až přesně o půl. Kdyby v klubovně Želva a Klikouš neuklízeli, tak byste začali topit až se zahájením? Pokud Vačky nestíhá být v klubovně dříve navrhuju, abyste určili někoho, kdo bude chodit dříve topit. Popřípadě se můžete nějak pravidelně střídat. Pamatuju doby, kdy někteří rodiče nechtěli kluky pouštět do klubovny, protože tam byla moc velká zima. Pojďme tomu předcházet a začínejte topit opravdu minimálně 15 minut před začátkem schůzky. Taky všem připomeňte, ať si přinesou přezuvky, ať nejsou nemocní. Co se týká pozdních příchodů, tak to neskutečně narušuje schůzku. Skaut by měl být dochvilný! Hup to řeší tak, že na úvod hraje krátkou běhačku venku a na TT a ostatní organizační věci jsou pak už v plném počtu.

Moc se mi líbilo, jak Vačky propojil běhací hru a skautskou praxi (šifry). Je to rozhodně lepší než se skautské věci učit jako ve škole. Jen bych asi uvítal, kdyby ta hra byla zaměřená celá na morseovku, když jste se jí měli v lednu věnovat. Bohužel to šifrování zabralo moc času a schůzku ztratila spád a kluci se začali trochu nudit. I tak se ale chovali slušně a skautsky a asi nejlépe ze všech družin. Nevím do jaké míry to bylo nepřítomností dvojčat. Dalším bodem bylo uzlování poslepu ve dvojicích. Líbilo se mi, že si kluci u toho museli pomáhat a vcítit se do druhého z dvojice.

Schůzka trvající jen 1,5 hod je opravdu krátká (myslím, že už bylo napraveno). Příjemně mě překvapilo, že se sami věnujete uzlování a šifrování. Vačky neměl schůzku připravenou v rádcovském deníku. Na co vám je Ježíšek kupoval? Opravdu je to nezbytné. Když to tvoříte jen tak v hlavě, tak vám spousta drobností unikne. I my máme akce nachystané písemně, tak to začněte dělat taky prosím.

                               Ds Mloků 28.1.                                       

            Na téhle schůzce nemohl Hup být, takže velikým plusem bylo to, že i kdybych se nepřišel podívat, tak by normálně proběhla. Lukyn byl na klubovně včas. Bohužel ale měl jen staré klíče a nebýt všudypřítomného Želvi s klíči, tak by byl problém.

První hrou bylo Chcete být milionářem. Tento nápad se mi moc líbil. Provedení bylo ale trošku horší. Otázky by měly být určitě připravené předem a zaměřené na nějaké (skautské) konkrétní téma. Během celé družinovky byste si měli zapisovat pořadí ze všech her a soutěží, ať na konci body za hry nemusíte tahat z paty. Následovala tradiční hra Boj o šátek s nápaditou inovací. Místo čísel se rozdala písmenka (samohlásky) a Lukyn pak říkal slova a písmenka z toho slova vyběhla. Myslím, že to není vůbec od věci méně či více inovovat staré hry! Na schůzce se bohužel vyskytovali jen samé hry a ani tato družinovka nebyla připravena písemně. Jak už jsem ale napsal v úvodu, tak jsem rád, že se Hup postaral, aby i v jeho nepřítomnosti schůzka proběhla, a že Lukyn vše zvládl bez problémů.

 

Ds Štik 29.1.

            Zahájení proběhlo včas. Líbilo se mi jak Klikouš doplňoval omluvenky do bodování. Měli byste to dělat všichni. A když vidíte, že někdo nebyl na dvou akcích po sobě, tak to začít řešit. Kontaktovat rodiče, zavolat mu, stavit se za ním ve škole, poprosit o pomoc svého ohnivce,…Kluci by měli vidět, že o ně máte zájem! Taky by bylo fajn zautomatizovat to, že když někdo nemůže na družinovou nebo oddílovou akci, tak se omluví svému rádci. Připomínejte to klukům prosím! Taky se mi líbilo Klikoušovo čtení TT (viz níže). Problém, kterého jsem si všiml na více schůzkách, je starost o oheň. Kdybych nepřikládal, tak vám oheň vyhasne. Je jasné, že rádce při vedení programu nemá na něco takového čas. Udělejte se družinovou funkci ohnivec. Nebo se střídejte za zásluhy. V pravěkých tlupách byla starost o oheň výsadou!

První hra byla Želvova. Jsem rád, že se do družinovek zapojují i jinačí človíčkové než rádci. Tak by to mělo být, a každý by měl být družině něčím prospěšný! Chválím za nejlepší zařazení morseovky! Už jsem o tom mluvil na rádcáku, ale mám pocit, že Klikouš zaspal jednu příležitost k tomu, aby promluvil o skautském desateru. Když si chtěl Peťa odsednout, aby od něj ostatní neopisovali. To přece skauti nedělají! Klidně zůstaň tam kde jsi… Když už nezařazujete aktivity na skautská zákon (kdybyste chtěli nějaké poradit, tak se ozvěte), tak o něm alespoň mluvte, když na něj narazíte v praxi. Z celé družiny jsem vycítil trošku averzi vůči Žábakovi. Vím, že je to těžké, ale rádce by se měl snažit takovým věcem zabránit. Případné neshody s ním řešit až po schůzce a ne před celou družinou.

Po zprávách psaných v morseovce se kluci pak vydali až k mostu u pivnice u sv. Jakuba. Líbilo se mi zapojení morseovky jinak než luštění u stolu. Oceňuju kolik času na přípravu to muselo zabrat. Možná bych si to ale nechal na družinovou výpravu, nebo volil kratší variantu. Skončit o půl hodiny později není pro rodiče čekající před klubovnou úplně ideální. Klikouš to ale zvládl s nadhledem a všechny informoval a omluvil se. Ani tato družinovka nebyla písemná.

Ds Mloků 4.2.

            A protože jsem byl zvědavý i na Hupa, tak jsem si svoje inspekcorování ještě o jednu schůzku protáhl J. Zahájeno bylo včas. Starost o oheň nebyla žádná. Když ho jen zapálíte, tak on až do konce hořet vážně nebude. O tom jak na to jsem psal už výše. Líbí se mi myšlenka začít nějakou krátkou běhačkou a dát čas opozdilcům, aby stihli organizační záležitosti. Byla to hra s pomůckami, což se cení obzvlášť a kluci to určitě ocení. Během čtení TT vpadl do klubovny Želva, nevyzul se a šel pro klíče od klubovny B, které byli stejně v zámku. Jak můžeš chtít po ostatních, aby se v klubovně nějak chovali, když to sám porušuješ??? Na družinovce jste byli všichni, ale vaše chování bylo nejhorší ze všech. Už jsem vám to říkal na schůzce, ale měli byste si vážit toho, co pro vaši družinu rádce dělá a ne mu to ještě stěžovat. Týká se to hlavně starších členů podle kterých se pak chovají ti mladší! Viz moje přednáška na rádcáku a zmínka o vzorech, na kterých je ve skautingu postaveno téměř všechno! Představoval bych si, že Lukyn by měl být s Hupem zajedno a pomáhat mu s vedením družiny a ne schůzku narušovat tím, že si půjde skákat přes švihadlo. Schůzku taky strašně narušuje, když do ní chcete v průběhu schůzku zařadit svoji hru. Nahlaste to svému rádci vždycky na té předcházející schůzce.

K programu bych Hupa moc pochválil za etapovku. Ta legenda, kterou jsi k té hře  říkal měla hlavu a patu a moc se mi líbila. Úžasný je taky závěrečný rituál, kdy se celá družina ztiší a zhodnotí  schůzku. Navrhuju okopírovat i do dalších dvou družin.

 

Pár slov závěrem

Musím říct, že jsem celkově s družinovkami spokojen, i když jsem vám pár věcí vyčetl. Alespoň víte v čem se můžete zlepšovat. Jsem moc rád, že všechny rádce vedení družiny baví, nebo se tak alespoň tváří J Tak ať vám to dlouho vydrží.

Ještě si neodpustím pár věcí, na kterých si myslím, že byste měli zapracovat. Vaše kroničky a nástěnky jsou v hrozném neaktualizovaném stavu. Udělejte s tím něco. Měla by to být vaše chlouba! Když zadáváte někomu hru, tak mu zadejte i druh této hry, abyste věděli kam ji máte dramaturgicky zařadit. Také bývalo v oddíle zvykem, že družiny mezi sebou bojovali o první místo v bodování. Teď z vás necítím žádnou touhu být lepší než ti ostatní. Stanovte si cíl, kterého chcete s družinou dosáhnout. Neuvěřitelně vás to ztmelí a budete hrdí na to, z jaké jste družiny. Poslední věc se týká TT. Chtěl bych vás poprosit, abyste ho četli pokaždé opravdu velmi pozorně a donutili kluky si důležité věci napsat. Na každé schůzce jsem musel doplnit něco, co jste vynechali!!! Vím, že tam toho píšu čím dál tím více, ale myslím si, že je to dobře, že se v oddíle pořád něco děje a není to stereotypní…

Mnoho zdaru při vedení družin Učeň

 

2 komentáře u „Inspekce družinové činnosti 01/2014

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *