Nevzdáváme se!

BP     Malý Ste vyrůstal se svými mnohem staršími bratry – Frankem, Georgem a hlavně Waringtonem. Vůdčím typem byl právě Warington, který toužil stát se námořníkem. Byl tvrdý nejen k bratrům, ale i k sobě.

První společná výprava vedla po řekách z Londýna na severovýchod. Byla dlouhá 250 km. Po vzoru jihoamerických indiánů si bratři postavili loď, jen místo kůry potáhli kostru impregnovaným plátnem. Vůdcem výpravy byl samozřejmě Warington, ale Ste, díky svému umění s kompasem a mapou, dovedl výpravu přesně k cíli. Bylo mu tehdy devět let.

O rok později koupili polorozpadlý rybářský člun a po mnoha hodinách dřiny ho dali jakžtakž dohromady, aby s ním mohli plachtit u pobřeží. Na volné moře se však odvážit nemohli. Warington proto rozhodl:  „Musíme mít námořní jachtu!“ Prodali tedy rybářský člun a koupili jachtu. Byla připevněna k molu železnými kruhy. Když ji odpoutali, tak šla ke dnu. Celý měsíc pak všichni čtyři dřeli do úpadu, až zalepili všechny díry a loď byla schopná plavby. Tahle zaplátovaná kocábka jim tak přirostla k srdci, že ji dali jméno po nejcennějším drahokamu britského královského pokladu Koh – i – nor. Pluli ze Skotska směrem k norským břehům a zpět. Moře si je podmanilo. Chtěli mít novou větší loď.  Přihlásili se k závodům – regatě a vyhráli. Pak podruhé, potřetí. Pak se dozvěděli o regatě u ostrova Wright, kde byla za vítězství vypsána i finanční odměna.

Plni sebevědomí vyrazili s jachtou Koh – i – norna moře a brzy se probojovali až na špici závodního pole. Pak udělal Warington osudovou chybu – nechal vytáhnout na stěžeň příliš mnoho plachet. Loď se řítila po vlnách, cíl byl už v dohlednu, ale pak se to stalo: Stožár praskl, jachta se zastavila a houpala se bezmocně na vlnách. Kolem projela loď se smějící se posádkou. Frank, Georg i Werington se rezignovaně opřeli o zábradlí. Malý Ste se však rozkřičel: „Nevzdáváme se!“ Starší bratři mu odeskli, že už je po všem. Ste byl rudý, celý bez sebe: „Není důležité, že nebudeme první – ale vzdát se? Nikdy!“ Bratři se podívali jeden po druhém a pak se vrhli po zbytkům stožáru.Provizorně je svázali a zpevnili a loď se znovu dala do pohybu. Díky předchozímu náskoku připluli třetí. Diváci, kteří ze břehu všechno sledovali, ocenili jejich odvahu a oslavovali je víc než vítěze.

Divíte se, že Ste (Robert Stephenson Smyth Baden – Powell) po letech založil skautské hnutí a stal se náčelníkem všech skautů? Já tedy ne! Stavme se i my dnes k překážkám jako mladý BP tenkrát u ostrova Wright a nevzdávejme se při prvních nezdarech!

Z časopisu Skaut – Junák 3/93 přepsal Učeň

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *