Sloužím

2013-06-09 06.21.28
I tak by se dala popsat jedna z hlavních náplní roverské činnosti. O tomto víkendu jsme se (Kecka,

Kulďas, Jeňa a já) vypravili dvěma auty ještě s Kulďasovými kamarády do Českých Kopistů. Možná to zní fádně, co tam. Avšak těm, kteří vědí, kde tato vesnice leží, už to asi dochází. České Kopisty leží ve Středočeské pahorkatině u známé pevnosti Terezín. Okolí postihly červnové záplavy, a tak je zde mnoho práce. My jsme měli jet původně na ObRok (roverské setkání), nic méně to se zrušilo, a tak jsme se vydali pomáhat.
Agentura povodnovapomoc.cz nám zprostředkovala práci na statku Camphill v Českých Kopistech. Z Břeclavi jsme vyjeli v sobotu kolem páté, abychom mohli dojet do zatopené vesnice kolem deváté. Auta jsme nechali u benzinové pumpy, do statku nás přepravili místní obyvatelé velkými auty. Pohled to byl hrozný, děsivý. Vše bylo zabláceno, na silnici ležely uhynuté ryby a spodní část vesnice byla stále zatopena vodou (až po můj krk).
Na statku, který vyrábí bio produkty, byla fůra práce. Nejdříve se musejí vynést všechny předměty a ty roztřídit na dvě skupiny – použitelné (po vysušení) a na odpad. Poté se z místnosti vymyje bahno a místo se nechá usušit. Pracovní nasazení zejména první den bylo obdivuhodné.
Večer jsme se šli projít po suché části vesnice a navečeřeli jsme se vlastními zásobami. Spali jsme v prvním patře budovy. Myslím, že jsme za ten víkend odvedli pořádný kus práce. Zkušenost to byla veliká.

zapsal: Káně

Tento záznam byl publikován v Kronika . Uložit odkaz do záložek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *