O bratru Kňourkovi

Milí bratříčci,
dnes jsem si přečetl pěkný článek od Učňa a mám radost, že se taková cennost nachází na jeho poličce.
Druhé potěšení mi poskytl Bohoušův mail, který mne informoval, že na pomníku br. Františka Kňourka se intenzivně pracuje. Seznamovat Vás s touto významnou postavou Břeclavska nebudu, o něm se už psalo v Sem Tamu. Avšak bych Vám rád připomněl, že i já vlastním cennou knihu. Napsal ji právě br. Kňourek a jmenuje se O skautech a skautingu. Pokud byste měli zájem si ji pročíst (je velmi krátká, o 27 stranách), můžu ji kdykoliv půjčit. Zároveň bych ještě dodal, že až mi skončí maturitní období, vrhnu se do práce historika i dokumentaristy a společně s rovery natočíme snímek o tomto „velikánu“.

Káně

6 komentářů u „O bratru Kňourkovi

    • Dodávám další informace:
      rok vydání: 1922, vlastním nákladem. Rozděleno do částí. V I. nečekaně kritizuje soudobé školství a systém výchovy české mládeže (motto: průměrná škola ničí zdraví národa) . II s názvem Jak jsem poznal skauty a skauting. III. popisuje skautský tábor. V závěru publikace uvádí reklamu na svou skautskou hru „Do přírody“ i s posudkem od br. A. B. Svojsíka. Myslím, že by byla pecka tuto hru najít a nastudovat.

  • Ano, uz se tesim, az s rovery pod taktovkou Kanete natocime snimek o tomto Breclavskem velikanovi! Mj. kdysi jsem dostal od jednoho stareho pana knizku – divadelni hru, jejimz autorem je Fr. Kňourek. Podivam se doma, doufam, ze ji naleznu.

  • Tak to by bylo úplně super! Umím si představit, že by se to nastudovalo a třeba zahrálo na vánočním koncertě za rovery. To by byla bomba! A ne takové taškařice, co se tam dějou teď!

  • Tak jsem se doma podíval do knihovničky… Před 15 lety na jaře roku 1999 jsme s rodinou navštívili bratrance mého dědy, který bydlel v Hnátnici poblíž Ústí nad Orlicí. Když zjistil, že jsem skaut z Břeclavi, tak mi daroval 3 nebo 4 staré knížky se skautskou tematikou. Tehdy jsem chodil do 4. třídy základní školy a rozhodl jsem se donést knížky do oddílové knihovny. 1 nebo 2 knihy (už si bohužel nepamatuji které) byly skutečně zařazeny do oddílové knihovny Plamenu. Zbývající dvě moji tehdejší vůdcové (naštestí) odmítli a ty jsem našel včera ve své knihovničce. Ta, kvůli které zde píši, je divadelní hra o 3 dějstvích s názvem „Do Tábora“, jejímž autorem je F. Kňourek.
    https://www.dropbox.com/s/e52i2ttt1l2tp9p/IMAG0372.jpg
    Káně, pošlu ti sken 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *