Poklad na poličce

Nad postelí mám poličku, na které mám stoh skautských časopisů a příruček, kterými se postupně pročítám. Nedávno jsem narazil na něco, co mi úplně vyrazilo dech. Je to časopis Junák z 19.2. 1948! A přitom 17. – 25.2.1948 proběhl komunistický převrat díky kterému pak následovali dlouhé roky útlaku a nesvobody. Už 29.3.1948 byl Junák vpodstatě zakázán tím, že byl včleněn do Svazu československé mládeže. Jedná se tedy o jedno z posledních čísel tohoto časopisu!!! Vyhlašuju soutěž. Kdo na oddílovce Majklovi správně odpoví na otázku v jakých letech byl Junák zakázan, tak dostane vikingské runy na tábor.

DSCF4252

Junák byl v té době vydáván jako týdeník a ne jako dvouměsíčník, který vám chodí do schránek v dnešní době. Taky má ale jen 12 stránek. Tehdy časopisy ale nechodili domů poštou, ale prodávali se normálně v trafikách za 2,50 Kčs.

V časopise se dá pozorovat, že už tak trošku spadáme pod sféru vlivu SSSR (Sovětský svaz). V úvodníku se třeba píše o sensacechtivém americkém tisku, který si vymýšlí a přibarvuje zprávy, tak jak potřebuje. Nebo je tu článek o moskevském metru ve kterém se píše : „Celý nový okruh je budován s velkým nadšením a je to především mládež, která se nejen podzemní dráhou vozí, ale zúčastňuje se pilně i mnoha pomocných prací.“ No zní mi trošku už z nějakého pionýrského časopisu. Taky je zde ale reportáž o družině Veverek z francouzského Grenoblu.

Dále jsou v časopise povídky (žádná mi ale nepřišla zas až tak zajímavá, abych ji vám sem přepsal), hry (obě dvě hry jsem někdy v oddíle hrál – Na sochy a Střídání stráží) a reportáž ze zimních olympijských her ve sv. Mořici. Ještě jsou tam zajímavé hádanky: 1. Co můžeš vidět ve tmě z blízka i dáli? 2. Když se na to díváš myslíš si, že jde lehko chytit, ale nikdy to nedohoníš. 3. Co je malé ale může se změnit v obrovské věci?4. Co z dlouhé cesty dělá krátkou a co krátkou cestu udělá dlouhou. 5. Na černé hoře pasou se ovečky, kdo je zná? 6. Na něčem kulatém roste travička, kterou lidi stříhají. Znáš ji? Odpovědi: 1. Oheň 2. Tvůj stín 3. Peníze 4. Jízdní kůň a tažný vůl 5. Vešky 6. Vlasy

zapsal Učeň

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *