Den osmý / 30. 3. 2020

Dali jsme si týdenní pauzu, ale už jsme zpátky. Máme pro tebe další drobné hry a výzvy, abych ti zkrátili dlouhou chvíli doma.

Tentokrát si vyzkoušíme jeden super pokus. Rozpoutáš totiž vodní tornádo přímo v lahvi. Tento pokus je skvělý v tom, že jej můžeš zkoušet celé hodiny a použiješ jen to, co máš už dávno doma. Potřebovat budeš pouze dvě PET lahve i s víčky, nožík a vodu.

https://www.facebook.com/vidabrno/videos/806883453157166/?__xts__[0]=68.ARBDpHvOhxxqR4JZc_riQCTiWDheLAPtkTmAVtIoIeI1gH0cDlO7I7yv889xSspAXAi8pVW9ctaL2a_VmXep6-MO43dx4P9r298FjV-JXPKA0Wza7KFAd3xl8Rxu3wes7yxxcNvpyWjzLhN3lRqWb_uXPhKwyKxhS75F9NBBJhy1MAP5FG0riQYRHoTd98yCkQuiIXEgsOu9Fm90FH_Drr7G-rM9tDeIxblFiL1h04bdc0Jg7TOavldET8RADjHmGiPqfJ0XXw6n0l5oGMEN1AV6IMpRAz_f_j-V39Y72XAGYpJBaisJWSymZosKOArR6857X6k48bTal6ighrc9q9SoaYVkHEtYUW-36g&__tn__=-R

Spojením dvou plastových lahví, které naplníš vodou, můžeš nekonečněkrát rozpoutat neškodné tornádo. Chce to je trochu cviku a zábava je na světě.

Budeš potřebovat:

  • dvě PET lahve
  • dvě víčka od PET lahví
  • nůžky nebo malý vrtáček
  • vteřinové lepidlo
  • tavnou pistoli nebo izolační pásku
  • vodu

Postup:

Víčka provrtej nůžkami nebo malým vrtáčkem ve středu obou víček. Popros o pomoc rodiče. Otvor by měl mít v průměru 5 mm. Následně oba uzávěry k sobě pevně přilep. Můžeš je slepit vteřinovým lepidlem nebo nahřát nad kahanem a přitisknout k sobě. Následně použij izolační pásku a obmotej ji kolem víček.

Jednu láhev naplň vodou. Můžeš ji také obarvit potravinářským barvivem. Druhou lahev nech prázdnou. Na láhev s vodou našroubuj spojené uzávěry a přišroubuj prázdnou lahev.

Otoč spojené lahve tou plnou nahoru a krouživými pohyby celou soustavu roztoč. Chce to trochu cviku, abys tornádo v lahvi vytvořil. Hned po otočení plné lahve pomůže zmáčknout plnou lahev, tornádo se dá rychleji do pohybu.

Vysvětlení:

V klidové svislé poloze lahví tlak vzduchu v dolní lahvi ve spojení s malým přechodovým otvorem (povrchová vrstva funguje jako zátka) zabraňuje stékání vody. Jestliže však uvedeme krouživým pohybem lahví vodu do pohybu, při vzniku víru se povrchová vrstva v přechodu naruší a středem vnikne směrem vzhůru tornádo vzduchu a voda začne protékat středem směrem dolů.

Tento a spoustu dalších pokusů najdeš na webu brněnského VIDA! science centra →
https://vida.cz/vida-na-doma

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *