Jak je to s tou apolitičností v Junáku aneb jak jsme věšeli tibetskou vlajku

Ve stanovách Junáka ( http://www.skaut.cz/sites/default/files/stanovy_junaka.pdf), což je taková skautská ústava, se hned v prvním bodě píše, že Junák je nepolitická organizace. Znamená to ale, že je nám jedno, co se kolem nás děje?

Tibetská vlajka

Podle mě to, že jsme nepolitickou organizací znamená, že se nestavíme za nějakou politickou stranu, jak tomu někdy bývalo v minulosti, a do skautu může chodit každý bez rozdílu politického názoru. To že vyloženě nefandíme nějaké konkrétní straně, ale podle mě neznamená, že by nám mělo být jedno, co se kolem nás děje. Skauting by měl vychovávat aktivní občany, kteří se zajímají o své okolí a zapojují se do veřejného dění.

Hlavním předpokladem k tomu, abychom takoví mohli být, je nebát se zodpovědnosti. A právě se zodpovědností se setkáváme v oddíle na každém kroku. Když přijde nováček do oddílu, chceme po něm, aby zodpovědně chodil na všechny akce, nosil si připravenost a připravoval se na svůj slib. Když už jste trošku starší, tak se začínáte podílet na fungování družiny. Dostanete nějakou funkci, nachystáte si na družinovku hru, zapíšete do kroničky. Zkrátka jste spoluodpovědní za svoji družiny. A pak se stanete rádcem. A to je ještě mnohem větší zodpovědnost. Není to nic jednoduchého připravovat si na každou schůzku program, snažit se být správným vzorem pro mladší bratříčky a správně je namotivovat, aby právě ta vaše družina byla tou nejlepší v bodování. Když to všechno zvládnete, tak se dostanete do vedení oddílu, kde je té zodpovědnosti zase o kusanec víc. Celá rada starších má zodpovědnost za tu obrovitánskou masu lidí, která v našem oddíle je. Naučte se být zodpovědní a nevyhýbejte se tomu. Jednou se vám to určitě bude hodit a bude děkovat svojemu milovanému oddílu.

Čím jsme starší, tím víc bychom se měli dívat i mimo oddíl a sledovat, co se tam děje. Proto když jsme měli s rovery možnost zúčastnit se akce Vlajka pro Tibet, tak jsme nezaváhali a vyvěsili dnes před břeclavským městským úřadem vlajku Tibetu. Akce se koná u 55. výročí povstání proti čínské okupaci, které bylo masově potlačeno. Skauting stojí na demokratických základech a je stále aktuální poukazovat na to, kde se i v 21. století tyto demokratické principy a lidská práva porušují.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *